اصل بستهبندی خلأ این است که عملکرد اصلی آن، با استفاده از دستگاه بستهبندی خلأ، خارج کردن اکسیژن برای جلوگیری از فساد مواد غذایی است. این اصل نسبتا ساده است؛ زیرا کپکزدگی و فساد مواد غذایی عمدتا بهدلیل فعالیت میکروارگانیسمهاست و اکثر میکروارگانیسمها (مانند کپکها و مخمرها) برای زنده ماندن به اکسیژن نیاز دارند. بستهبندی خلأ با خارج کردن اکسیژن از کیسهها و سلولهای مواد غذایی، محیط زنده ماندن این میکروارگانیسمها را از بین میبرد. برای مثال، در خط تولید قند، استفاده از بستهبندی خلأ به افزایش ماندگاری محصول و جلوگیری از ایجاد رطوبت در قند کمک میکند.
آزمایشها نشان میدهند که وقتی غلظت اکسیژن در بستهبندی کمتر یا مساوی ۱٪ باشد، سرعت رشد و تکثیر میکروارگانیسمها بهشدت کاهش مییابد. اگر غلظت اکسیژن کمتر یا مساوی ۰.۵٪ باشد، بیشتر میکروارگانیسمها مهار شده و از تکثیر باز میمانند. (توجه: بستهبندی خلأ نمیتواند از تکثیر میکروارگانیسمها و فساد و تغییر رنگ مواد غذایی ناشی از واکنشهای آنزیمی جلوگیری کند، بنابراین باید با روشهای کمکی دیگر مانند سرمایش، انجماد سریع، خشک کردن، حرارتدهی بالا، تابش، مایکروویو، نمکسود کردن و… ترکیب شود.) برای مثال، در خط تولید نبات، بستهبندی خلأ از ورود گرد و غبار و رطوبت به محصول جلوگیری کرده و شفافیت و کیفیت ظاهری نبات را حفظ میکند.
علاوه بر جلوگیری از رشد و تکثیر میکروارگانیسمها، از بین بردن اکسیژن از طریق خلأ وظیفه مهم دیگری در جلوگیری از اکسید شدن مواد غذایی دارد. چربیها و روغنها به دلیل داشتن مقادیر زیادی اسید چرب غیر اشباع، در اثر اکسیژن اکسید میشوند که باعث فساد و تغییر طعم غذا میشود. علاوه بر این، اکسیداسیون موجب از بین رفتن ویتامین A و C و تغییر رنگ مواد غذایی به دلیل تأثیر اکسیژن بر مواد ناپایدار رنگدانهها میشود. برای مثال، در خط تولید شیره خرما، بستهبندی خلأ با جلوگیری از تماس اکسیژن با محصول، از تغییر طعم و رنگ شیره خرما و حفظ ارزش غذایی آن اطمینان حاصل میکند. بنابراین، حذف اکسیژن از فساد غذا جلوگیری کرده و رنگ، بو، طعم و ارزش غذایی آن را حفظ میکند.
شما میتوانید جهت مشاوره و سفارش محصول با کارشناسان ما، پیمان توس درارتباط باشید.