چرخ گوشت دستگاهی است که گوشت خرد شده را به گوشت چرخ کرده تبدیل میکند. این دستگاه برای فرآیند تولید سوسیس ضروری است. گوشت چرخ شده توسط چرخ گوشت میتواند نقصهای انواع مختلف گوشت خام، از جمله نرمی و سختی متفاوت و ضخامت متفاوت الیاف عضلانی را از بین ببرد، به طوری که مواد اولیه سوسیس یکنواخت شوند و این امر یک اقدام مهم برای تضمین کیفیت محصولات است.
ساختار دستگاه از یک پیچ، یک چاقو و یک صفحه مشبک (صفحه الک) تشکیل شده است. به طور معمول از چرخ گوشت سه مرحلهای استفاده میشود. منظور از سه مرحلهای این است که گوشت از سه صفحه سوراخدار با قطرهای مختلف عبور میکند و دو جفت چاقو بین این سه صفحه سوراخدار نصب شدهاند.
نوع معمول چرخ گوشت دارای قطر مارپیچ ۱۳۰ میلیمتر، سرعت مارپیچ ۱۵۰ تا ۵۰۰ دور در دقیقه و ظرفیت پردازش گوشت ۲۰ تا ۶۰۰ کیلوگرم در ساعت است.
قبل از استفاده از دستگاه چرخ گوشت رعایت نکات زیر الزامی است:
- دستگاه نباید شل یا دارای شکاف باشد.
- محل نصب صفحه سوراخ و چاقو مناسب باشد و سرعت چرخش پایدار باشد.
- مهمترین نکته این است که از افزایش دمای گوشت به دلیل گرماي اصطکاک و تبدیل گوشت به خمیر به دلیل کندی چاقو جلوگیری کنید.