ظرف جداره دار که به دیگ بخار، دیگ پخت و پز و دیگ بخار جداره دار نیز معروف است، به طور گسترده در فرآیندهای تولید شیرینی، دارو، محصولات لبنی، شراب، کیک، میوه های قندی، نوشیدنی، غذاهای کنسرو شده، لواشک و سایر مواد غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. این تجهیزات مناسب برای فرآیندهایی است که به ارتقا کیفیت، کاهش زمان و بهبود شرایط کار کمک می کند.
طبقهبندی
طبق ساختار، این دستگاه به دو نوع تقسیم میشود: دیگ جداره دار متحرک و دیگ جداره دار ثابت عمودی.
بر اساس روش گرمایش، به چهار دسته تقسیم می شود:
-
دیگ جداره دار با گرمایش الکتریکی
-
دیگ جداره دار با گرمایش بخار
-
دیگ جداره دار با گرمایش گاز
-
دیگ جداره دار با گرمایش الکترومغناطیسی.
با توجه به نیاز فرآیند، تجهیزاتی با همزن یا بدون همزن انتخاب میشود.
بر اساس روش آببندی، دیگ جدارهدار را میتوان به سه نوع تقسیم کرد: بدون درب، درب تخت و نوع خلأ.
کل قاب
- نوع ثابت عمدتا از بدنه و پایههای نگهدارنده تشکیل شده است.
- نوع متمایل عمدتاً از بدنه کوزه و یک قاب قابل چرخش تشکیل شده است.
- نوع همزن از بدنه قابلمه و یک وسیله همزن تشکیل شده است.
بدنه گلدان
این ساختار از دو لایه کروی داخلی و خارجی تشکیل شده است که لایه میانی آن با بخار گرم می شود.
پا
ظرف عمودی جداردار: نوع هرمی مثلثی، نوع لوله گرد
دیگ جداردار شیب دار: نوع براکت از جنس پروفیل
ماده
ظرف داخلی از جنس استیل ضد زنگ (SUS304/SUS316L) و ظرف بیرونی از جنس فولاد کربنی (Q235-B) ساخته شده است. پوشش بیرونی نیز با رنگ ضد زنگ پوشیده شده است.
ظرفهای داخلی و خارجی همه از جنس استیل ضد زنگ (SUS304/SUS316L) هستند.
ویژگیها
گرمایش کارآمد
دیگ جداره دار از بخار با فشار معین به عنوان منبع گرما استفاده میکند (البته از گرمایش الکتریکی هم میتوان استفاده کرد). دیگ جداره دار دارای ویژگیهایی مانند سطح گرمایش بزرگ، راندمان حرارتی بالا، گرمایش یکنواخت، زمان جوش کوتاه مواد مایع و کنترل آسان دمای گرمایش است.
ایمن و راحت
بدنه داخلی (دیگ داخلی) این دیگ جداره دار از جنس استیل ضد زنگ آستنیتی مقاوم در برابر اسید و حرارت ساخته شده است، که مجهز به فشارسنج و شیر اطمینان بوده و از نظر ظاهری زیبا، نصب آسان، کاربری راحت و ایمن و قابل اعتماد است.
دیگ گرمکن برقی با جکت
دیگ گرمایشی برقی با جداره، عمدتا از یک بدنه و یک پایه تشکیل شده است. این دیگ از برق 380 ولتی به عنوان منبع گرما استفاده میکند. دیگ جداره مجهز به المنتهای گرمایشی برقی، ترموکوپلهای برقی و روغن رسانای گرما (با تنظیم کاربر) است که میتواند به حداکثر 320 درجه سانتیگراد برسد. این دیگ با یک جعبه کنترل برقی و یک سیستم کنترل دما هدایت میشود. دیگ گرمایشی برقی با جداره دارای سطح گرمایشی بزرگ، گرمایش یکنواخت، راندمان گرمایی بالا، زمان جوشیدن کوتاه و کنترل آسان دمای گرمایش است.
عملکرد فنی
حجم: 50 لیتر، 100 لیتر، 200 لیتر، 300 لیتر، 400 لیتر، 500 لیتر، 600 لیتر، 800 لیتر، 1000 لیتر.
نوع ساختاری آن میتواند به دو نوع متمایل و عمودی تقسیم شود که در صورت نیاز به همزن نیز میتواند وجود داشته باشد یا نداشته باشد.
بدنه داخلی قابلمه از جنس استیل ضد زنگ (SUS304) و بدنه خارجی و براکت از جنس فولاد کربنی (Q235-B) با پوشش رنگ ضد زنگ ساخته شده است. در نوع دیگر، داخل و خارج قابلمه از جنس استیل ضد زنگ است.
بدنه قابلمه با دستگاه همزن: همزن در مرکز بالای قابلمه قرار دارد، محور خروجی گیربکس و محور پره همزن توسط یک حلقه به هم متصل شده اند که برای جدا کردن و تمیز کردن آسان است.
سرعت هم زدن: 36 دور در دقیقه (میتوان بر اساس نیاز مشتری سرعت دلخواه را انتخاب کرد)؛ شکل پره همزن: همزن معمولی (نوع لنگر) و همزن کفروب.
فرم پا: الف) بدنه عمودی گلدان: نوع هرم مثلثی، نوع لوله گرد؛ ب) بدنه گلدان شیب دار: نوع براکت ناودانی.
تنظیم تجهیزات: دماسنج عقربه ای، ورودی بخار، خروجی و غیره (ساختار عمودی)
بدنهی قابلمه قابل شیب، تا زاویهی 90 درجه قابل کج شدن است و روش کج کردن آن، چرخش دستی است.
توجه: فشار کاری جکت، توان موتور، قدرت گرمایش، ساختار پره همزن و … قابل تنظیم بر اساس نیازهای خاص مشتریان است.
مراحل نصب
دو پیچ تنظیم قاب نگهدارنده را سفت کنید. هنگام چرخش دیگ، لولههای ورودی و خروجی آب در دو انتها نباید همراه دیگ بچرخند.
بعد از اتمام نصب، دیگ جداره دار همزن باید برای تست کارکرد خالی مورد بررسی قرار گیرد و پس از عملکرد نرمال اجزای انتقال، می توان آن را به تولید رساند.
بعد از ورود هوا، اگر نشتی هوا در محل اتصال وجود دارد، مهره را سفت کنید تا نشتی برطرف شود.
مراقب باش
فشار بخار نباید برای مدت طولانی از فشار کاری مجاز فراتر رود.
هنگام ورود بخار، شیر ورودی بخار باید به آرامی باز شود تا فشار مورد نیاز به دست آید. اگر شیر قطع در خروجی کندانس مجهز به تله بخار باشد، این شیر باید همیشه باز باشد. اگر تله بخار وجود ندارد، شیر ابتدا باید باز شود تا زمانی که تله بخار نصب شود. وقتی بخار سرریز می شود، شیر را دوباره ببندید و درجه باز شدن را تا زمانی که مقدار کمی بخار آب سرریز شود، حفظ کنید.
شیر اطمینان را میتوان با توجه به فشار بخاری که توسط کاربر استفاده میشود، تنظیم کرد.
در حین استفاده از دیگ بخار، همواره باید به تغییرات فشار بخار توجه کنید و آن را به موقع با شیر ورودی بخار تنظیم کنید.
پس از اینکه هواگیری متوقف شد، شیر مستقیم پایین دیگ باید باز شود و آب باقی مانده تخلیه شود.
قبل از هر شیفت کاری، باید روغن به هر قسمت چرخان در ظروف ژاکت دار قابل چرخش و همزن اضافه شود. برای قسمت های روی بدنه ظروف ژاکت دار همزن، توصیه می شود از روغن نباتی پخته شده استفاده کنید، در حالی که برای سایر قسمت ها از روغن ماشین آلات با درجه 30 تا 40 استفاده کنید.
نگهداری
در محل اتصال لوله ورودی بخار و لوله خروجی آب، نشتی بخار وجود دارد. اگر مشکل با سفت کردن مهره حل نشد، باید واشر اضافه یا تعویض شود.
به طور مرتب باید فشارسنج و شیر اطمینان را بررسی کرد و در صورت وجود هرگونه نقص، باید به موقع تعویض و تعمیر شوند.
بعد از 50 ساعت استفاده از جعبه دنده، روغن روان کننده را تخلیه کنید، با نفت سفید یا گازوئیل بشویید، 30 تا 40 پوند روغن تمیز اضافه کنید، پس از 150 ساعت استفاده، روغن را برای بار دوم عوض کنید، با توجه به شرایط خاص بعداً، هر 1000 ساعت یا بیشتر روغن را تعویض کنید.
اگر روغن ضد زنگ پوسته پوسته شد، باید به موقع رنگ آمیزی شود و رنگ قابلمه بیرونی هم باید رنگ شود. استفاده از رنگ X55-3 الومینیوم پودری اتیلن ضد آب توصیه میشود.
پس از گذشت ۵ سال از استفاده از دیگ، انجام تست هیدرواستاتیک ایمنی توصیه میشود و فاصله زمانی انجام تستهای هیدرواستاتیک بعدی باید مطابق با الزامات ادارات فنی محلی باشد.
فشار آب آزمون هیدرواستاتیک بر اساس شرایط زیر تعیین می شود.
وقتی فشار هوای کاری اسمی (P) کمتر از 0.6 مگاپاسکال باشد، فشار آب (P آب) برابر با 0.15 مگاپاسکال خواهد بود.
فشار کاری هوای مورد نیاز 0.6 تا 0.8 مگاپاسکال است.
فشار آب برابر است با فشار مقدار + 0.3 مگاپاسکال.
بدنه بیرونی این قابلمه از ورق فولادی با ضخامت 4 تا 5.5 میلیمتر و از نوع فولاد A3 ساخته شده است. وقتی بدنه بیرونی قابلمه پس از سالها زنگ زده و ضخامتش به کمتر از 2 میلیمتر برسد، باید استفاده از آن را متوقف کرد.
برای جوشکاری فولاد ضد زنگ در این قابلمه و جوشکاری سایر فولادهای ضد زنگ، از الکترودهای فولاد ضد زنگ Ao 102، Ao 107، Ao 132 و Ao 137 استفاده شود و از سایر گریدها استفاده نشود.